Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€

Αναζήτηση

Αντιφθειρική προστασία πριν τη νέα σχολική χρονιά

Αντιφθειρική προστασία πριν τη νέα σχολική χρονιά

Τι γνωρίζετε για τις ψείρες;

Οι ψείρες είναι άπτερα έντομα και έχουν έξι πόδια. Οι δαγκάνες στα πόδια τους προσκολλώνται στις τρίχες και οι ψείρες βρίσκονται κυρίως στις πιο θερμές περιοχές όπως πίσω από τα αυτιά και στον αυχένα. Είναι διαφανείς, έχουν μήκος 3-4 χιλιοστά ενώ όταν τρέφονται με ανθρώπινο αίμα αποκτούν μια καφέ-κοκκινωπή απόχρωση. Ζουν κατά μέσο όρο 40 ημέρες και κατά τη διάρκεια της ζωής της κάθε ψείρα γεννά περίπου 300 αυγά, που λέγονται κόνιδες, τα οποία «στερεώνει» σταθερά στη βάση των τριχών του ατόμου ξενιστή. Οι κόνιδες, με τη σειρά τους, εκκολάπτονται σε περίπου 8-10 ημέρες και «ενηλικιώνονται» σε άλλες 10-12 ημέρες. Οι κόνιδες που εντοπίζονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός εκατοστού από το τριχωτό δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Ποιος είπε ότι οι ψείρες πηγαίνουν μόνο στα βρώμικα μαλλιά;

Αντίθετα με το κοινό πιστεύω των ανθρώπων οι ψείρες δεν αγαπούν τα βρώμικα μαλλιά. Συνήθως σε βρώμικα μαλλιά δυσκολεύονται να τραφούν! Τρέφονται δαγκώνοντας το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και ρουφώντας αίμα από εκεί. Κάθε ψείρα τρέφεται 4-5 φορές την ημέρα με ανθρώπινο αίμα το οποίο το ανακατεύουν με το σάλιο τους. Το τσίμπημά τους δεν πονάει αλλά πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει φαγούρα

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής μεταδίδονται κυρίως μέσω της επαφής ενός κεφαλιού με ένα άλλο ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων αντικειμένων όπως ένα κασκόλ, καπέλο, κράνος, κτένα, τσιμπιδάκια, κορδέλες, ακόμη και από τα ρούχα των παιδιών που κρέμονται σε διπλανές κρεμάστρες στο σχολείο ή τους παιδικούς σταθμούς.

Τα παιδιά όταν παίζουν έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους, αυτός είναι και ο λόγος που προσβάλλονται από ψείρες συχνότερα από τους ενήλικες. Δεν μπορείτε να μολυνθείτε από τα αυγά των ψειρών. Τα αυγά παραμένουν ακίνητα. Μόνο οι ψείρες κινούνται. Προσβάλλουν συνήθως παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, αν και είναι μπορεί να προσβληθούν και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. Τα κορίτσια έχουν 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής. Τα μακριά μαλλιά των κοριτσιών μπορεί επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπισθούν οι ψείρες και οι ίδιες οι ψείρες δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα μακριά μαλλιά. Τα παιδιά του Δημοτικού προσβάλλονται από φθειρίαση σε ποσοστό πάνω από 40% και κάθε παιδί ακολουθεί 5 αγωγές/χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τις ψείρες είναι η πρόληψη.

Πρόληψη

Η πλειοψηφία των προληπτικών αντιφθειρικών είναι φυτικές lotion που περιέχουν αιθέρια έλαια με εντομοαπωθητική δράση. Εφαρμόζονται σε όλο το μήκος των μαλλιών και είναι φιλικά προς το δέρμα. Απαιτείται η καθημερινή χρήση τους για είναι αποτελεσματικά, έχουν ευχάριστο άρωμα από βότανα ενώ δεν λαδώνουν τα μαλλιά. Διατίθενται σε μορφή spray ή λοτιόν για ευκολία στη χρήση. Ο χρόνος προστασίας είναι έως και 6-7 ώρες από την εφαρμογή.

Ενήλικες και παιδιά που συγκατοικούν με άτομο που έχει διαγνωστεί με φθειρίαση πρέπει να εξετάζονται για ψείρες και να θεραπεύονται αν χρειάζεται. Αν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι πρέπει να θεραπεύονται ακόμα και αν δεν βρεθούν ψείρες ή κόνιδες.

Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.

Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες. (Παρόμοια δράση έχουν τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, τσαγιόδεντρου, και δεντρολίβανου).

Διάγνωση

Η διάγνωση θεωρείται βέβαιη μόνον εφόσον παρατηρήσετε έστω και μία ζωντανή ψείρα. Τα σημεία που προτιμούν περισσότερο είναι στην περιοχή πίσω από τα αυτιά ή κοντά στον αυχένα. Η υποψία και μόνο παρουσίας κόνιδας δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει ψείρες, και γι' αυτό δεν είναι σωστό να χορηγείται θεραπεία σε αυτή την περίπτωση.

Η απομόνωση κόνιδας και όχι ζωντανής ψείρας δεν σημαίνει απαραίτητα ενεργό λοίμωξη, οι κόνιδες μπορεί να παραμένουν μήνες μετά από επιτυχή θεραπεία. Το κέντρο πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων της Αμερικής (CDC) δηλώνει ότι ενεργό λοίμωξη μπορεί να υποστηρίξει η εύρεση πολλών αυγών εντός 6,5 εκατοστών της τρίχας από τη ρίζα.

Η απομόνωση είναι ευκολότερη με το συστηματικό χτένισμα των μαλλιών, ιδανικά βρεγμένων αλλά και στεγνών, με ένα χτενάκι με πολύ λεπτά δόντια. Η μέθοδος αυτή είναι σαφώς πιο ασφαλής σε σχέση με την απλή επισκόπηση του τριχωτού.

Χτενίστε τα μαλλιά αρχικά με μια κανονική βούρτσα για να τα ξεμπερδέψετε. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το χτενάκι στην κορυφή του κεφαλιού και χτενίστε επιμελώς από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών. Χτενίστε με αυτόν τον τρόπο όλο το κεφάλι τουλάχιστον 2 φορές.

Οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι αν απομονωθούν μόνο κόνιδες και το άτομο έχει υποβληθεί σε θεραπεία πρόσφατα, πρέπει να αφαιρεθούν οι κόνιδες και να επανεξετασθούν τα μαλλιά σε 3-4 ημέρες. Αν δεν έχει προηγηθεί θεραπεία, συνιστάται να ξεκινήσει.

Αντιμετώπιση

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αντιφθειρικών προϊόντων και σε διάφορες μορφές, όπως σαμπουάν, σπρέι, αφρός ή mousse. Τα παλαιότερης γενιάς αντιφθειρικά περιείχαν εντομοκτόνα, τα οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό τοξικά/χημικά. Τα νεότερης γενιάς αντιφθειρικά, είναι φυσικής προέλευσης και προκαλούν ασφυξία στο στέλεχος της ψείρας και στις κόνιδες. Ο τρόπος δράσης τους είναι μηχανικός, καθώς εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα της ψείρας και οδηγούν στην εξόντωσή της.

Ο χρόνος δράσης τους κυμαίνεται από 10 λεπτά έως 1 ώρα. Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των νεκρών φθειρών και κόνιδων με το ειδικό βουρτάκι. Καθώς ο κύκλος ζωής της κόνιδας είναι 7 ημέρες, χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας σε διάστημα 7-8 ημερών. Η υπεροχή της νέας γενιάς αντιφθειρικών έγκειται στο ότι είναι πιο φιλικά για το δέρμα και για το περιβάλλον ενώ οι ψείρες δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στη δράση τους.

Πλην της τοπικής αγωγής, οι μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια και οι πετσέτες που ήρθαν σε επαφή με τα μαλλιά καθώς και οι βούρτσες και χτένες που χρησιμοποιήθηκαν έως και 48 ώρες πριν την έναρξη της αγωγής πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό. Θερμοκρασία νερού 55oC καταστρέφει την ώριμη ψείρα και τα αυγά σε 5 λεπτά.

Τα έπιπλα, χαλιά και καθίσματα αυτοκινήτων πρέπει να καθαριστούν με ηλεκτρική σκούπα.

Αντικείμενα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2 ημέρες προ της έναρξης της αγωγής είναι απίθανο να είναι μολυσμένα με ζωντανές ψείρες καθώς η ψείρα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός ανθρωπίνου σώματος για πάνω από 48 ώρες.

Οτιδήποτε δεν πλένεται (λούτρινα κουκλάκια κ.τ.λ.) πρέπει να απομονώνεται σε πλαστική σακούλα για 12-14 ημέρες.

Ένας εναλλακτικός τρόπος απομάκρυνσης των ψειρών είναι το προσεχτικό, επαναλαμβανόμενο χτένισμα των μαλλιών. Είναι μια καλή επιλογή σε μικρά παιδιά (κάτω των δύο ετών, που δεν μπορούν να λάβουν τοπική αγωγή) ή σε περιπτώσεις που δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά αντιφθειρικά.

Θεραπείες που χρησιμοποιούν βενζίνη ή πετρέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.

 Εντοπίστε και εξαλείψτε άμεσα και αποτελεσματικά ψείρες και κόνιδες επιλέγοντας προϊόντα από τη μεγάλη ποικιλία αντιφθειρικών προϊόντων, τόσο με προληπτική, όσο και θεραπευτική δράση! Δείτε όλα τα προϊόντα πατώντας εδώ.

Box Now