Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€

Αναζήτηση

Έξυπνοι τρόποι για να βελτιώσετε την συγκέντρωση του παιδιού - Ασκήσεις συγκέντρωσης για παιδιά

Έξυπνοι τρόποι για να βελτιώσετε την συγκέντρωση του παιδιού - Ασκήσεις συγκέντρωσης για παιδιά
Οι ασκήσεις συγκέντρωσης είναι μορφές παιχνιδιών που εξασκούν το μυαλό των παιδιών, τα βοηθούν στη συγκέντρωση και ενισχύουν την ικανότητα πρόσληψης των πληροφοριών κατά το διάβασμα. Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι οι ασκήσεις αυτές είναι επιβοηθητικές και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα ΔΕΠ-Υ. Σε κάθε περίπτωση όμως, αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και βοηθούν στη συνολική ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών.

-Ασκήσεις παρατηρητικότητας και συγκέντρωσης με εικόνες
Επιλέξτε όμοιες εικόνες με μικρές διαφορές. Οι διαφορές μπορεί να είναι σχετικά μεγάλες στην αρχή. Έπειτα, ζητήστε από το παιδί να τις εντοπίσει. Όσο θα βελτιώνεται στον εντοπισμό, μπορείτε να δυσκολεύετε το παιχνίδι βρίσκοντας ολοένα πιο μικρές διαφορές ανάμεσα σε δύο εικόνες. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε εικόνες και από το διαδίκτυο. Η άσκηση αυτή βοηθάει σημαντικά στην συγκέντρωση και στην ενίσχυση της παρατηρητικότητας.

-Άσκηση ελέγχου του σώματος
Παίξτε με το παιδί σας παιχνίδια που έχουν να κάνουν με εναλλασσόμενη κίνηση και ακινησία όπως το δημοφιλές παιδικό παιχνίδι “αγαλματάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;” Παίξτε όσο περισσότερο μπορείτε. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος ώστε το παιδί να αποκτήσει περισσότερη αυτοπειθαρχία και έλεγχο στο σώμα του.

-Διάβασμα με συγκέντρωση
Η προσοχή που θα δώσει ένα παιδί σε μια εργασία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πόσο πολύ του αρέσει. Γι’αυτό θα ήταν καλό μιας και το διάβασμα μπορεί να του φαίνεται κουραστικό ή βαρετό, ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του σχολείου, να κάνετε πιο δημιουργικό και φιλικό τον τρόπο με τον οποίο διαβάζει. Αντί λοιπόν να του ζητήσετε να κάνει μία απλή αντιγραφή της αλφαβήτου, δοκιμάστε να την ζωγραφίσετε μαζί ή και να σχηματίσετε τα γράμματα με πλαστελίνη. Αυτό θα το ενθαρρύνει και θα το κρατήσει περισσότερη ώρα συγκεντρωμένο.

-Βρες τα αντίθετα
Πείτε μια λέξη στο παιδί σας και ζητήστε του να σας πει την αντίθετη, Ξεκινήστε με απλές λέξεις, όπως πάνω – κάτω, αριστερά – δεξιά και καθώς θα βελτιώνεται μπορείτε να επιλέγετε πιο δύσκολες έννοιες. Αυτή η άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών συνάψεων, ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση και εμπλουτίζει τη γλωωσική νοημοσύνη του παιδιού.

-Τι υπάρχει στο τραπέζι;
Βάλτε κάποια αντικείμενα στο τραπέζι και ζητήστε από το παιδί να τα παρατηρήσει. Έπειτα σκεπάστε τα και ζητήστε του να γράψει όσα θυμάται σε ένα χαρτί. Ξεκινήστε με πολύ λίγα και καθώς βελτιώνεται αυξήστε τον αριθμό των αντικειμένων

-Όνομα, ζώο, φυτό, πράγμα, επάγγελμα, φαγητό, χρώμα, πόλη
Το δημοφιλές διασκεδαστικό παιχνίδι είναι εξαιρετικό για την ανάπτυξη της μνήμης, της συγκέντρωσης και της ανάπτυξης της γλωσσικής νοημοσύνης. Πάιξτε το όσο περισσότερο μπορείτε.

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη μελέτη τους και συνεχώς αποσπούνται, με αποτέλεσμα το διάβασμα να διαρκεί πολλή ώρα και η υπομονή μας να εξαντλείτε.

Μειώνουμε τους αντιπερισπασμούς
Για να βοηθήσετε πραγματικά το μικρό σας να συγκεντρωθεί είναι σημαντικό να φροντίσετε να μειώσετε τους αντιπερισπασμούς, οι οποίοι ενδεχομένως να ποικίλουν. Καλό λοιπόν θα ήταν αν πεινάει ή αν είναι κουρασμένο, να φροντίσετε να φάει ένα υγιεινό σνακ, που θα του δώσει ενέργεια, προτού απασχοληθεί με κάτι συγκεκριμένο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, στο μεταξύ, πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός ύπνος το βράδυ.

Διώξτε τα περιττά από το δωμάτιο του.
Πολλές φορές ένα παιχνίδι, ένα κουκλάκι, γίνεται το αντικείμενο της προσοχής του.
Για το παιδί σίγουρα, είναι πιο ευχάριστη μια ανέμελη δραστηριότητα, από μια δραστηριότητα που χρειάζεται προσπάθεια.
Φροντίστε το περιβάλλον του να έχει μόνο τα απαραίτητα και να είναι ήσυχο και φωτεινό .Μια ωραία ατμόσφαιρα μελέτης βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση και χαλαρώνει το μυαλό. Διώχνει επίσης τη νευρικότητα.

Διαίρει και βασίλευε
Αν από την άλλη, παρατηρήσετε ότι μπορεί να αποσπώνται από τα μεγαλύτερα ή μικρότερα αδέρφια τους, προσπαθήστε να τα κρατήσετε σε ξεχωριστά δωμάτια, μέχρι να τελειώσουν με το διάβασμα ή οτιδήποτε άλλο κάνουν. Δημιουργώντας μια ξεχωριστή ρουτίνα για καθένα από αυτά, τα βοηθάτε να συγκεντρωθούν μόνο στην δική τους δραστηριότητα. Μπορείτε, παράλληλα, να θέσετε κανόνες που θα ισχύουν για κάθε παιδί μέχρι να τελειώσουν όλα αυτό που κάνουν. Παραδείγματος χάριν απαγορεύστε την τηλεόραση, μέχρι να τελειώσουν όλα, τότε θα ενισχύσετε την συγκέντρωση τους αλλά θα δώσετε και ένα ισχυρό κίνητρο για να βοηθήσει το ένα το άλλο.

Εντοπίστε τι μαθησιακός τύπος είναι.
Κάποια παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω της ακοής, άλλα παιδιά μαθαίνουν μέσω της εικόνας, άλλα προτιμούν να κινούνται όταν διαβάζουν..
Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας γιατί έτσι θα μπορείτε να του προσφέρεται την καινούρια γνώση, με τον τρόπο που το ίδιο μπορεί και μαθαίνει καλύτερα.

Δώστε το καλό παράδειγμα
Όταν οι ίδιοι περνάμε τις μέρες μας σε πανικό, μετακινούμενοι από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, είναι λογικό τα παιδιά μας να δυσκολεύονται επίσης να εστιάσουν την προσοχή τους. Προσπαθήστε όταν αλληλεπιδράτε με το μικρό σας να του δίνετε καθαρές οδηγίες από μικρή απόσταση και να το κοιτάζετε στα μάτια, αντί για παράδειγμα να του φωνάζετε «Συνέχισε λίγο ακόμα!», ενώ συγυρίζετε το δίπλα δωμάτιο.

Δείξτε του ότι ο χρόνος μελέτης του θα είναι περιορισμένος
Κάποιες φορές βάλτε χρονόμετρο ή πείτε ότι τα μαθήματα θα έχουν τελειώσει μέσα π.χ σε 2 ώρες και μην επιτρέψετε να ασχοληθείτε όλη τη μέρα σας με αυτά, γιατί και θα κουραστείτε και το παιδί θα βαρεθεί.
Με το να βάζετε χρόνο, προειδοποιείτε το παιδί σας ότι ο χρόνος που θα ασχοληθεί με τη μελέτη του είναι συγκεκριμένος, οπότε δεν έχει τη δυνατότητα να τον σπαταλάει.

Σπάστε το σε βήματα
Ένας συνηθισμένος λόγος που τα παιδιά αδυνατούν να ολοκληρώσουν μία εργασία, είναι το γεγονός ότι τους φαίνεται δύσκολη. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο ακριβώς πράγμα να φανεί πολύ πιο εύκολο αν αντί να τους μιλήσετε απ’ ευθείας για τον τελικό στόχο, τους ζητήσετε να ακολουθήσουν ένα – ένα τα βήματα που απαιτούνται για την εκπλήρωσή του. Έτσι, αντί να τους ζητήσετε να καθαρίσουν το δωμάτιό τους, μπορείτε πρώτα να τους πείτε να βάλουν τα παιχνίδια τους στη θέση τους, έπειτα να στρώσουν το κρεβάτι τους και μετά να μαζέψουν τα βιβλία και τα μολύβια τους.

Ελέγξτε αν το παιδί σας, έχει θέματα που το απασχολούν.
Αν κάποιες καταστάσεις μέσα στο σπίτι είναι δύσκολα διαχειρίσιμες, είναι ικανές να του στρέψουν την προσοχή του άλλου και να το αποπροσανατολίσουν από τη μελέτη του.
Ενδεχομένως το κάνουν να κλείνετε στον εαυτό του και να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ως άμυνα, σε όσα βιώνει, τα οποία αδυνατεί να επεξεργαστεί σωστά.

Πρόβλημα συγκέντρωσης ή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής;
Ορισμένες φορές, ένα παιδί μπορεί να παρουσιάζει εκτεταμένο πρόβλημα συγκέντρωσης, το οποίο ενδεχομένως να μην μπορεί να λυθεί με απλές στρατηγικές. Μερικά από τα συμπτώματα της διαταραχής της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας περιλαμβάνουν αδυναμία συγκέντρωσης για παραπάνω από δύο ή τρία λεπτά, ανάγκη για συνεχή καθοδήγηση, ακόμα και για διαχειρίσιμες δραστηριότητες ενώ το παιδί ενδέχεται να μην μπορεί να ελέγξει τις παρορμήσεις του.

Ζητήστε βοήθεια από ειδικό.
Αν δείτε ότι παρά τις προσπάθειες σας, δεν μπορείτε να διαβάσετε μαζί με το παιδί σας και το διάβασμα σας δεν γίνεται υπό ήρεμες συνθήκες, προτιμήστε να αναθέστε διάβασμα του σε έναν παιδαγωγό, κατά προτίμηση με γνώσεις ψυχολογίας, ή ειδικό παιδαγωγό.
Από το να βιώνει τη μάθηση σαν καταναγκαστική διαδικασία, προτιμήστε να αφαιρέσετε αυτό το φορτίο από πάνω σας και να το αναθέσετε άλλου.
Ο γονεικός ρόλος είναι διαφορετικός και το παιδί σας, έχει αναπτύξει μεγαλύτερη οικειότητα μαζί σας.
Ένας ειδικός με τον οποίο δεν θα έχει τόση οικειότητα στο να λειτουργήσει χειριστικά απέναντι του, θα μπορέσει να σας βοηθήσει να μειώσετε τις εντάσεις μέσα στο σπίτι σας και το παιδί σας σταδιακά να αγαπήσει τη μάθηση.
Box Now