Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€
Ετήσιος Γυναικολογικός Έλεγχος
Πολλές γυναίκες αγχώνονται στην ιδέα του ετήσιος γυναικολογικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην προγραμματίζουν το ραντεβού τους και να παραμελούν την υγεία τους.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι αμηχανία ή δυσφορία κατά την εξέταση, αίσθημα "προσωπικής εισβολής", ακόμα και φόβος εμφάνισης κάποιου προβλήματος υγείας. Αν είστε από τις γυναίκες που πανικοβάλεστε τη μέρα της επίσκεψης θα μπορούσατε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ώστε να σας χαλαρώσει. Με αυτό το τροπο θα είστε πιο ήρεμη και κατα τη διάρκεια της εξέτασης.
Γιατί όμως είναι σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο γυναικολογικός έλεγχος;
Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει το ιστορικό, τον γυναικολογικό υπέρηχο, την γυναικολογική εξέταση, την εξέταση μαστού και το τεστ ΠΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και στις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση.
Γυναικολογικός Υπέρηχος
Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει να διαγνωστούν τα αιτία ορισμένων μορφών υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας, καθώς και προβλήματα διαταραχών της εμμήνου ρύσεως ή πυελικών φλεγμονών.
Ακόμη μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) και πιθανές ανωμαλίες αυτού.
Το διακολπικό υπερηχογράφημα αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή υπερηχογραφήματος για την απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, ειδικά αν περιλαμβάνει και διακολπικό doppler.
Παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες στο γιατρό να διαγνώσει πιθανές παθολογικές καταστάσεις των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, όπως:
• Παθήσεις της μήτρας (ινομυώματα, πολύποδες, αδενομύωση).
• Κύστεις και όγκους των ωοθηκών.
• Πυελικές φλεγμονή (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα, κ.α).
Γυναικολογική Εξέταση
Αφορά την επισκόπηση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και την εξέταση ύπαρξης τυχόν παθολογικών ευρημάτων, όπως οξυτενή κονδυλώματα, δερματικές μολύνσεις κλπ. Στη συνέχεια, ακολουθεί η εξέταση του τραχήλου της μήτρας με την τοποθέτηση του κολποδιαστολέα, με τον οποίο πραγματοποιείται η επισκόπηση των κολπικών τοιχωμάτων και του τραχήλου της μήτρας.
Εξέταση μαστού
Ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο των μαστών περιλαμβάνει:
- την ψηλάφηση
- την μαστογραφία
- τον υπέρηχο μαστών
- και σε ορισμένες περιπτώσεις τη μαγνητική τομογραφία.
Η ψηλάφηση θα πρέπει να γίνεται τακτικά μία φορά το μήνα , αμέσως μετά την περίοδο.
Ιδανικές μέρες είναι από την 8η-10η μέρα του κύκλου γιατί τότε είναι κατά κανόνα οι μαστοί πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι.
Οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση εξετάζουν το στήθος τους την πρώτη μέρα κάθε μήνα.
Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία παρέχει σημαντικότατες συμπληρωματικές πληροφορίες για τη μορφολογία και τη σύσταση των διαφόρων ογκιδίων, τα οποία έχουν προηγουμένως εντοπισθεί είτε με την ψηλάφηση ή τη μαστογραφία.
Από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά μαστογραφικός έλεγχος σε ετήσια βάση, ακόμη και εάν δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενόχλημα ή κλινικό εύρημα.
Για μικρότερες ηλικίες η μαστογραφία συνίσταται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε μαστογραφία θα πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη και λεπτομερή κλινική ψηλάφηση από ειδικό Ιατρό ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη διαγνωστική ικανότητα.
Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ)
Η εξέταση βασίζεται στη λήψη κυττάρων με ειδικά βουρτσάκια από την εξωτερική επιφάνεια αλλά και από το εσωτερικό του τραχήλου, τα οποία στέλνονται προς εξέταση σε Κυτταρολόγο, προκειμένου να εντοπιστεί εάν υπάρχουν πιθανές αλλαγές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.
Ο στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων, οι οποίες προηγούνται κατά πολλά χρόνια από την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου.
Εκτός από ενδεχόμενη κακοήθεια, μπορούν, επίσης, να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου.
Η εξέταση είναι απολύτως ανώδυνη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Οι κολπικές πλύσεις και η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγονται μία μέρα πριν καθώς και η χρήση ταμπόν ή κολπικής κρέμας για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση.
Μπορεί να τον αποφεύγετε, μπορεί να τον αγνοείτε, αλλά ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί η γυναικολογική σας υγεία.
Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.