Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€

Αναζήτηση

Τα Είδη της Αρθρίτιδας, Αιτίες, Συμπτώματα και Πρόληψη

Τα Είδη της Αρθρίτιδας, Αιτίες, Συμπτώματα και Πρόληψη

Η αρθρίτιδα ή αλλιώς η φλεγμονή της αρθρώσεως ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή άλατα, είναι ένα σύμπτωμα τουλάχιστον 100 σχετικών παθήσεων οι οποίες ονομάζονται ρευματικές διαταραχές. Αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Οστεοαρθρίτιδα:
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία υπάρχει προοδευτική απώλεια αρθρικού χόνδρου, η οποία συνοδεύεται από σχηματισμό νέου οστού και ίνωση του αρθρικού θύλακα (σκλήρυνση). H οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει μια ή και πολλές αρθρώσεις μαζί. Η Κληρονομικότητα παίζει βασικό ρόλο.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα:
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να εμφανίζεται ως νόσος των αρθρώσεων. Είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού προκαλώντας καταστροφές σε αρθρώσεις αλλά και άλλα όργανα (μάτια, δέρμα, πνεύμονες, καρδιά).

Ουρική αρθρίτιδα:
Η ουρική αρθρίτιδα (γνωστή επίσης ως ποδάγρα όταν εντοπίζεται και στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού) είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται συνήθως από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας φλεγμονώδους αρθρίτιδας - διογκωμένες αρθρώσεις που παρουσιάζουν ευαισθησία, ερυθρότητα και αίσθηση θερμότητας.

Σηπτική αρθρίτιδα:
Η σηπτική αρθρίτιδα γνωστή και ως λοιμώδης αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων εξ αιτίας λοιμώδους αιτιολογίας. Συνηθέστεροι μικρο-οργανισμοί είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και η γονόκοκκος, ωστόσο και άλλα βακτήρια ή μύκητες και ιοί, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώδη αρθρίτιδα.

Αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα:
Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης ρευματολογική πάθηση, που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη προκαλώντας πόνο στη μέση και δυσκαμψία. Ορισμένες φορές ενδέχεται να προσβάλλει και άλλα μέρη του σώματος, όπως τους ώμους, τα γόνατα ή τα ισχία.

Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα:
Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (NIA) είναι ένα χρόνιο νόσημα με βασικό σύμπτωμα την ανάπτυξη φλεγμονής των αρθρώσεων. Νεανική σημαίνει ότι η πάθηση αφορά ασθενείς ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ιδιοπαθής σημαίνει άγνωστη αιτιολογία. Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή των αρθρώσεων.

Ψωριασική αρθρίτιδα:
Η Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι μια περίπλοκη, ετερογενής, χρόνια, ανοσοδιαμεσολαβούμενη, φλεγμονώδης πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια σειρά κλινικών εκδηλώσεων, όπως περιφερική αρθρίτιδα, δακτυλίτιδα, ενθεσίτιδα, δερματική ψωρίαση, παθήσεις των ονύχων, ενώ συχνή είναι και η προσβολή του αξονικού σκελετού

Αιτίες:

Γενετικοί Παράγοντες: Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
Ηλικία: Ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με την ηλικία.
Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ οι άνδρες στην ουρική αρθρίτιδα.
Τραυματισμοί: Προηγούμενοι τραυματισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε εκφυλισμό της άρθρωσης.
Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα και τους γοφούς.

Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη περίπτωση. Τα πιο συνηθησμένα είναι τα εξής:
Πόνοι στις αρθρώσεις
Δυσκαμψία, ιδιαίτερα το πρωί ή μετά από ανάπαυση
Πρήξιμο και ευαισθησία
Μειωμένο εύρος κίνησης
Ερυθρότητα και θερμότητα στην περιοχή της άρθρωσης

Αντιμετώπιση:
Ανάπαυση και χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Μετά την εβδομάδα αν δεν υπάρχει βελτίωση, χορήγηση ειδικών φαρμάκων μέσα στην πάσχουσα άρθρωση. Ο πάσχων πρέπει να έχει υπόψη του ότι μετά την εβδόμη ημέρα αρχίζουν να δημιουργούνται μόνιμες βλάβες στον αρθρικό χόνδρο.
Στην περίπτωση που έχουν γίνει τα δύο παραπάνω στάδια και δεν υπάρχει βελτίωση συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση.
Άτομα κάτω των 60 ετών ενδέχεται να επωφεληθούν από μια αρθροσκόπηση ενώ μεγαλύτερα αυτής της ηλικίας χρήζουν ριζικότερης αντιμετώπισης.

Πρόληψη:
Η πρόληψη της αρθρίτιδας περιλαμβάνει την τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, την πρακτική τακτικής άσκησης και την τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Επιπλέον, οι ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με αρθρίτιδα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον ιατρό τους για επιθεωρήσεις και θεραπείες.
Βρείτε εδώ συμπληρώματα διατροφής που θα σας βοηθήσουν: https://shorturl.at/l4WrM

Πηγή: orthopedicclinic.com, ksarantos.gr, arthritis.org.gr, el.wikipedia.org, physionow.gr, iaso.gr, hygeia.gr, medicalpq.gr 

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

Box Now