Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€
Διατροφή για διαβήτη: Τι πρέπει να προσέξουμε
Διατροφή για διαβήτη, ένας βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδά του δεν διατηρούνται στα σωστά επίπεδα, τότε οι πάσχοντες παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το αρρύθμιστο «ζάχαρο» συνδέεται με την πρόκληση επικίνδυνων επιπλοκών όπως:
νεφρική ανεπάρκεια
καρδιαγγειακές παθήσεις
διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
διαβητικό πόδι κ.α.
Για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος, ο καλύτερος τρόπος, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι οι πάσχοντες από διαβήτη να διατηρούν το σάκχαρό τους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνέπεια στο διατροφικό πλάνο που έχει καταρτίσει ο γιατρός, με τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και την τακτική μέτρηση του σακχάρου αίματος.
Η διατροφή για διαβήτη και η σημασία της
Οι βασικοί στόχοι της σωστής διατροφής για άτομα με διαβήτη είναι, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα όσο γίνεται πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, η απώλεια βάρους στους παχύσαρκους, η ρύθμιση των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης και η μείωση των επιπλέον κινδύνων για την υγεία, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πλέον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι μέρες που οι διαβητικοί έπρεπε να ακολουθούν μια διατροφή γεμάτη στερήσεις και απαγορεύσεις. Οι ειδικοί συμφωνούν και συστήνουν στους πάσχοντες να τρέφονται υγιεινά, προσέχοντας όμως τις ποσότητες που καταναλώνουν.
Η σύγχρονη διατροφή για διαβήτη καλό είναι να περιλαμβάνει λαχανικά, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά και υδατάνθρακες.
Η μεσογειακή διατροφή στο επίκεντρο
Οι ειδικοί δείχνουν να συμφωνούν ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της υγείας των ατόμων με διαβήτη. Η μεσογειακή διατροφή «προτιμά»:
Κατανάλωση ελαιολάδου (σε σχέση με άλλα λίπη)
Μικρή κατανάλωση ζωϊκών λιπών
Πλούσιες μερίδες φρούτων και λαχανικών
Μεγάλη κατανάλωση δημητριακών (κατά προτίμηση ανεπεξέργαστων) και οσπρίων
Μέτρια κατανάλωση ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι)
Μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Διατροφή για διαβήτη και οι 3 βιταμίνες «σύμμαχοι»
1. Η βιταμίνη D βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Πλειάδα μελετών έχουν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ενώ έχει την ιδιότητα να ελαχιστοποιεί τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Καλές πηγές βιταμίνης D στη διατροφή είναι τα λιπαρά ψάρια και το μουρουνέλαιο. Η έκθεση στον ήλιο είναι επίσης απαραίτητη για την αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα.
2. Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
Η Β1, ή θειαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Λειτουργεί ως συνένζυμο για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η βιταμίνη Β1 μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του τρόπου που τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη. Με τη διαδικασία αυτή μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η διατροφή για διαβήτη περιλαμβάνει τροφές που αποτελούν πηγές βιταμίνης Β1. Μερικές από αυτές είναι το γάλα, τα αυγά, τα όσπρια, το μαύρο ψωμί, το ρύζι και το γάλα.
3. Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες, καθώς συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες που ενοχοποιείται για πρόωρη γήρανση και κυτταρική βλάβη.
Τα οφέλη της δεν σταματούν εδώ. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην οξυγόνωση του αίματος, ενώ έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα που πάσχουν από τύπου 2 διαβήτη.
Η κατάλληλη διατροφή για διαβήτη περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Μερικές από αυτές είναι το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, οι σπόροι του ηλιοτροπίου και τα πράσινα λαχανικά.