Οι ανάγκες των παιδιών είναι αρκετά αυξημένες σε μακροθρεπτικά συστατικά όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη και σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Αν το παιδί σας τρέφεται σωστά και τρώει από όλα τα φαγητά ίσως να μην χρειαστεί να πάρει κάποιο συμπληρώματα διατροφής. Οι παιδίατροι προτείνουν ένα καθημερινό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα ή συμπλήρωμα μεταλλικών στοιχείων για όσα παιδιά:
-δεν έχουν ποικιλία στη διατροφή τους
-είναι «δύσκολα στο φαγητό»
-κάνουν σπορ με αυξημένες απαιτήσεις
-είναι χορτοφάγα
-πίνουν πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά και μπορεί να χάνουν βιταμίνες και μέταλλα.
-πάσχουν από χρόνιες παθήσεις που οδηγούν σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων ή μη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ. συγγενείς καρδιοπάθειες, χρόνια μεταβολικά νοσήματα κ.λπ.)
-ζουν σε περιοχές με ανεπαρκή φθορίωση του νερού,
-ζουν σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια,
-είναι κορίτσια στα οποία έχει αρχίσει η έμμηνος ρύση
-υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και αποφεύγουν κάποια τρόφιμα
Ποιες είναι οι βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τα παιδιάΗ
βιταμίνη Α προάγει την φυσιολογική ανάπτυξη, αύξηση και επιδιόρθωση των ιστών και των οστών. Βοηθά επίσης στην υγεία των ματιών, του δέρματος καθώς και στην ανοσολογική απάντηση. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνης Α είναι: το συκώτι, ο κρόκος του αυγού και το βούτυρο. Η προβιταμίνη Α (beta-carotene), που αποτελεί άλλη μορφή της βιταμίνης Α, βρίσκεται στα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τα πράσινα λαχανικά.
Σύμπλεγμα της οικογένειας των
βιταμινών Β , βοηθούν στο μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και στην καλή υγεία του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι: το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα καρύδια, τα αυγά, το γάλα, τα φασόλια, η σόγια.
Η
βιταμίνη C προάγει την υγεία των μυών, του συνδετικού ιστού και του δέρματος. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι: τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι ντομάτες και τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο.
Η
βιταμίνη D προάγει τον σχηματισμό των οστών και των δοντιών και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι: το γάλα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου.
Βιταμίνη Ε: Έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Θα την βρείτε: φυτικά έλαια, δημητριακά, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότα, ντομάτες, αβοκάντο, ροδάκινα, συκώτι, κρέας.
Ασβέστιο: Παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών και γι' αυτό είναι απολύτως απαραίτητο στον παιδικό οργανισμό που αναπτύσσεται.
Θα το βρείτε: γάλα και γαλακτοκομικά, ξερά φρούτα, καρύδια, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, σαρδέλες.
Σίδηρος: Απαραίτητος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Θα τον βρείτε: Οι ζωικές πηγές είναι καλύτερες από τις φυτικές. Για να ενισχυθεί η απορρόφησή του χρειάζεται και βιταμίνη C (π.χ σπανάκι με λεμόνι).
Ωμέγα 3: Τα «καλά» αυτά λίπη διατηρούν υγιή τον εγκέφαλο, βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς κ.α.
Θα τα βρείτε: Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, οι σαρδέλες, καρύδια.
Οι γονείς οφείλετε να επιλέγετε σκευάσματα:-που διατίθενται αποκλειστικά στα φυσικά-ηλεκτρονικά φαρμακεία
-αναφέρεται στη συσκευασία η περιεκτικότητα του κάθε θρεπτικού συστατικού
-κατάλληλα σχεδιασμένα για παιδιά,
-να φέρουν Αριθμό Γνωστοποίησης ΕΟΦ
-να παρασκευάζονται από αξιόπιστες εταιρίες.
Να αποφεύγετε την υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων, πέρα από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ή αυτή που έχει συστήσει ο γιατρός σας.
Για να δώσετε σε ένα παιδί συμπληρώματα διατροφής συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.